torstai 23. syyskuuta 2010

Kurkien päivä

Keskiviikkoa oli jo etukäteen sääennusteista arvailtu kurkipäiväksi: kylmenevää ja navakka pohjoistuuli. Aamulla pohjoistuuli vaikutti jopa hieman liian kovalta, mutta onneksi se tyyntyi päivän mittaan. Kurkiparvia alkoi lennellä jo aikaisin aamulla, ja tietoa kantautui pohjoisempaa, että massat olivat lähteneet liikkeelle. Tässä vaiheessa todettiin, että nyt taitaa olla SE päivä, tänään staijataan tappiin asti. Kurkimeininki vaan kiihtyi päivän edetessä, iltapäivällä meni yhdessä vaiheessa noin 1000 kurkea per puoli tuntia. Muutkin linnut tajusivat olla pahemmin häiritsemättä kurkien katselua, mitä nyt jokunen peippo ja varpushaukka lenteli.

Kurkiparvet olivat komeita, ja mikä parasta, ne eivät kaikki menneet jommankumman puolen horisontista, vaan hienoja yli 200 linnun parvia meni myös suoraan päältä. Onneksi paikalla oli paljon staijivoimaa, että bunkkerilla saatiin koko päivän pidettyä hyvä miehitys. Staijipäivästä kehkeytyi odotetun pitkä, kun bunkkerille noustiin auringonnousun aikaan kello 7 ja sieltä poistuttiin vasta auringonlaskun jälkeen, kello 20.00. Yhteensä staijattiin siis 13 tuntia putkeen, esimerkiksi itse kävin koko aikana kaksi kertaa asemalla syömässä nopeasti jotain. Kuten on tapana, kurjista pidettiin juoksevaa välisummaa muuton edetessä. Illalla hieman ennen auringon laskua summa näytti noin 10 950, ja mietittiin että 11 000 on pakko rikkoa. Hetken päästä putkella löytyikin pohjoisesta jossain käsittämättömän kaukana kohti tuleva kurkiparvi, joka näkyi putken kuvassa vain ohuena nauhana horisontissa. Pimeyden laskeutuessa parven lähestymistä seurattiin, ja parvi oli vielä 25 minuutin päästä valon hiipuessa niin kaukana, ettei siitä voitu kuin arvioida 200 lintua. Näin ollen lopullinen summa kohosi kuin kohosikin yli 11 000, nimittäin 11 178 lintuun.

Yksi suurimmista haaveistani koko syksylle oli nähdä hieno kurkimuuttopäivä, ja nyt se haave toteutui. Ihan näin hienoja muuttoja ei nähdä täällä läheskään joka vuosi, yli 10 000 kurjen päivät lienevät missä vain Suomessa harvinaisia. Haliaksen muuttoennätys tämä ei kuitenkaan ollut, muutama vuosi sitten on päivässä nähty reilut 13 000 kurkea.

Torstai ja perjantai olivat sitten taas peruspäiviä, vähän niin kuin keskiviikko mutta ilman kurkia. Jokunen peippo ja vihervarpunen lenteli, kivempana joku pähkinänakkeli ja muuttohaukka, ei siitä sen enempää. Torstaina saapuivat haliaksen saunarakennuksenkin rakentaneet Pete Saarinen ja Jukka Vilén eristämään talkoissa laajentuneen aseman eteisen edes puolittain talvilämpimäksi tilaksi, jossa voisi paremmin säilyttää esim vaatteita. Tämä tiesi tietenkin hommia itse rakentajille, mutta myös muille asemalla olijoille tavaroiden kantamisen merkeissä. Perjantai kuluikin vakion staijaamisen jälkeen pitkälti talkoohommissa, kun kuskattiin kamoja asemalle ja asennettiin aseman uutta ovea jne. Huomiseksi lauantaiksi toivotaan taas lintupäivää, kun kelejenkin pitäisi olla taas hieman otollisemmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti