tiistai 28. syyskuuta 2010

Hurjia muuttoja


Kun elokuussa oli hiljaista muuttorintamalla, ajattelin että kyllä niitä muuttoja ehtii nähdä sitten syyskuussa. Mennyt viikko ja varsinkin viikonloppu tarjosikin hienoja muuttoja.

Lauantai toi kuin toikin tullessaan lintupäivän parin hiljaisemman päivän jälkeen. Tuuli puhalteli vielä etelän puolelta, ja iltapäivällä bunkkerilla oli suorastaan lämmintä kun mittari näytti +16 ja aurinko paistoi. Aamu alkoi monipuolisella pikkulintumuutolla, mm rautiaisia havaittiin mukavat 400 muuttavaa, peippoja ja vihervarpusia reilut 5000. Iltapäivällä lenteli myös tiaisia, pääasiassa sinitiaisia, joita noin 900m. Ikimuistoisen päivästä tekivät kuitenkin närhet. Niitä alkoi vyöryä niemelle aamupäivällä, eikä vyöry vaan tuntunut loppuvan. Suurimmasta yksittäisestä parvesta laskettiin vähän vajaa 500 närheä! Välillä koko taivas tuntuikin olevan täynnä sekavasti eri suuntiin suihkivia närhiä. Spektaakkeli kesti muutaman tunnin ja laantui sitten. Loppusummaksi saatiin kuitenkin haliaksen uusi ennätys ja tietääksemme myös uusi Suomen ennätys 3265 muuttavaa närheä. Käsittämätöntä. Myös syksyn paras varpushaukkasumma ynnättiin, 477 muuttavaa. Lauantaina iltapäivällä närhihärdellin jälkeen vitsailtiin, että huomennahan se muuttopäivä vasta on kun tuuli kääntyy pohjoiseen...

Kuten oli arvailtu, sunnuntaista kehkeytyi hyvä muuttopäivä. Bunkkerilla staijattiin useamman hengen voimin aamuseitsemästä vähän vaille kahdeksaan illalla, eli reilusti kellon ympäri. Kaikennäköisiä lintuja oli liikkeellä, kun kylmä koillisviima tuntui ajaneen liikkeelle sekä kyyhkyt, sorsat, hanhet, pedot että kurjet. Aamulla ensimmäisenä aloittivat kyyhkyt rynnistyksensä, ja niitä paineli älyttömän suurissa, suurimmillaan usean tuhannen linnun parvissa pitkälle iltapäivään. Summaksi saatiin 33 460 muuttavaa sepelkyyhkyä, eli aseman uusi ennätys. Hanhiakin lenteli tasaisesti lähes aamusta iltamyöhään. Näin lännessä on poikkeuksellista nähdä varsinkaan syksyllä suuria määriä hanhia, mutta nyt niitä tuntui riittävän. Yhteensä päivän aikana laskettiin yli 14 000 hanhea, joista valtaosa määritetyistä valkoposkihanhia (noin 4800, uusi aseman ennätys tämäkin). Hanhiparvien lisäksi merellä lenteli pitkin päivää haapanaparvia, joita ynnättiin illalla myös hienot 3300 muuttavaa.

Aamulla näkyi vain muutamia kurkiparvia, mutta jossain vaiheessa alkuiltapäivää pohjoisen puolen horisonttiin ilmestyi vieri viereen kaukaisia rihmoja, jotka kertoivat kurkien olevan tulossa. Rihmojen muututtua kurkiparviksi oli yhtäkkiä koko bunkkerin itäpuolinen taivas täynnä parvia, tai enemmänkin jatkuvaa kurkivirtaa. Kurjista, niin kuin mistään muustakaan, ei ehditty pitää edes välisummaa kun koko ajan oli niin paljon katsottavaa. Vasta illalla selvisi, että kurkia oli merkitty muutolle 12 596, eli jopa enemmän kuin keskiviikkona! Kurkimuutosta ei kuitenkaan ehtinyt nauttia yhtä paljon, kun koko ajan oli muutakin tekemistä ja parvia laskettavana, lisäksi kurjet menivät lähes kaikki vähän kauempaa itäpuolelta. Bunkkerilla ei vaihtuvuudesta huolimatta ollut iltapäivän aikana muutamaa henkeä enempää kerrallaan. Välillä, kun bunkkerilla oli jonkin aikaa vain kaksi henkeä, oltiin hätää kärsimässä kun kaikkea ei meinannut ehtiä laskea. Kolmella homma pysyi ainakin kyyhkyjen loputtua jotenkin hanskassa, kun yksi hoisi eteläpuolen hanhia ja haapanoita, toinen itäpuolen kurkia ja kolmas länsipuolen kurkia sekä pohjoispuolen hanhia ja haapanoita. Myös petoja oli kiitettävästi liikkeellä, mm ennätykselliset 18 muuttavaa ampuhaukkaa, pari muuttohaukkaa, 450 varpushaukkaa, 15 sinisuohaukkaa ja niin edelleen. Hienon päivän olisi kruunannut vielä harvinaisuus, mutta illalla metsähanhiparvessa ohi lentänyt ilmeinen kiljuhanhi jäi huonon valaistuksen takia määrittämättä. Ei kaikkea voi saada, ainakaan kerralla.

Maanantaina oli sunnuntaihin verrattuna rauhallista, aamulla tosin sepelkyyhkyt rynnistivät vielä reilun 17 000 yksilön voimin, joista puolessa tunnissa 7.30-8.00 10 500 yksilöä. Kolmatta päivää peräkkäin rikottiin aseman muuttoennätyksiä, nyt tosin vähän vähemmän hohdokkaasti 139 pikkuvarpusen voimin. Muutolla myös mukavat lähes 800 kulorastasta. Maanantai oli rengastuspuolella vilkkaampi päivä, rengastuksia kertyi pääosin tiaisista hieman yli 400kpl. Illalla tuli vielä syksyn ensimmäinen pöllö verkoista, sarvisellainen.

Tiistai onkin sitten ensimmäinen hiljainen muuttopäivä sitten perjantain, ja ehti vaihteeksi laittaa kuvia koneelle ja kirjoitella tänne. Eipä ihmeellisiä lintuja, jokunen tiainen lenteli. Ensimmäistä kertaa bunkkerilla oli kylmä kun aamulla +6 ja koillistuulta 13 m/s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti