keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Lokakuuta

Taas on reilu viikko vierähtänyt, mutta eipä ole tullut kirjoiteltua kun mitään kauhean erikoista ei ole tuntunut tapahtuvan. Suurimmalta osin lintumeininki on ollut nihkeää, pääasiassa kovien tuulien takia. On sentään joku vähän parempikin päivä väliin sattunut.

Viime viikolla itselläni ei tuntunut menevän parempien lajien osalta hommat ihan putkeen, kun ensin jäi näkemättä Gåun niityllä kerran näyttäytynyt heinäkurppa ja pari päivää myöhemmin niemessä vilahdellut hippiäisuunilintu eli "pro" (Phylloscopus proregulus). Seuraavana päivänä eil pe 8.10 sain sentään kuitattua hippiäisuunilinnusta hakusessa olleen eliksen, kun ainakin yksi pro pyöri niemessä pitkin päivää, muttei suostunut kuitenkaan tulemaan verkosta. Verkoista tuli sen sijaan syksyn toinen taigauunilintu. Niemessä oli loppuviikosta muutenkin kivasti pikkulintuja, kun hippiäisiä kirjattiin lomakkeelle parina päivänä +-100 paikallista, ja tiltaltteja yhtenä päivänä 40 paikallista. Kivemmista lajeista lauantaina Gåun ruovikossa kämhyili luhtahuitti, jonka itse onnistuin näkemään mutta jotkut muut eivät. Huitti on "haliasrari", eli sitä nähdään haliaksella harvoin (aseman historian aikana noin 10 havaintoa), vaikka se ei muuten Suomessa ole kovin harvinainen. Varmasti huitteja on ruovikossa muuttoaikoina säännöllisesti, mutta niitä nähdään tosi harvoin kun ne ovat niin piilottelevia.

Vaelluslinnuista närhien vaellus jatkuu yhä, niitä on näkynyt melkein joka päivä joitakin satoja muuttavia, parhaana päivänä jopa lähes 900. Syksyn närhisumma onkin jo melko messevä, varmaankin reilusti yli 7000, tarkemmin en tiedä. Tiaiset ovat sen sijaan kateissa, normaalisti sinitiaisia ja talitiaisia muuttaa lokakuun alussa tuhansittain, nyt vain muutamia satoja per päivä. Vaikka tiaisten puuttuessa verkoista ei ole tullut suuria lintumassoja, lajisto on ollut ihan mielenkiintoista. Varsinkin petopuolella on tullut ilahduttavia yllätyksiä, kun verkoista tuli syksyn ensimmäinen hiirihaukka. Myös pari kanahaukkaa näyttäytyi kädestä pitäen, niin kuin myös syksyn ensimmäinen vanha varpushaukkakoiras. Kuvat on kuitenkin vielä prosessoimatta, eli niitä joutuu odottamaan ensi kertaan.

Muutolla massoista ovat yhä vastanneet samat lajiryhmät, eli kyyhkyt ja peippolinnut. Peippolinnuista tosin viime vuonna kateissa ollut viherpeippo on noussut lokakuun aikana runsaslukuisimmaksi muuttavaksi peippolinnuksi, monena päivänä on nähty ilahduttavat yli 1000 muuttavaa. Muista lokakuun linnuista tilhet ovat ilmestyneet kuvaan, toissapäivänä eli ma 11.10 havaittiin jo reilut 400 muuttavaa.

Eilen tiistaina tuuli oli taas mukava, aamulla keskituuli 15 m/s pohjoisesta, puuskissa 20 m/s. Tuli syksyn toinen aamu kun en mennyt vakion alussa staijaamaan, vaikka vakio toki hoidettiin, etelämetsän suojista tosin. Bunkkerilla on noin kovassa tuulessa aika karua seisoskella, kun mitään kunnon suojaa ei ole. Tänään keskiviikkona tuuli oli vähän leppoisempi ja lintuja vähän enemmän, mutta huomenna on luvassa taas ihanaa meininkiä kun aamusta lähtien pitäisi sataa vettä ja tuulen pitäisi voimistua aamun 10 metristä illalla jo 19 metriin sekunnissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti