keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Loppu lähestyy


Loppu lähestyy sekä muuttokauden että miehitysjakson osalta. Loppusyksyn lintuja ovat mm kuvan pulmuset Gåun särkän kärjessä.

Torstai 21.10. katkaisi pitkän lisälajiputken, ja muutenkin oli heikompi päivä lintujen osalta. Ainut mainittavampi havainto lienee syksyn ensimmäinen pulmunen.

Perjantai 22.10. oli todella mystinen päivä. Vakion alussa keli oli vielä siedettävä ja lintujakin muutti ihan mukavasti. Nopeasti merellä näkynyt sadealue kuitenkin siirtyi niemenkin ylle ja taivaalta alkoi tulla räntää. Ihmeellistä oli, että lintumeininki vaan kiihtyi! Räntäsateessa nähtiin mm ajankohtaan nähden hurjasti muuttavia peippoja, yli 2000. Myös rastailla oli vähän menoa, räkättejä parisen tuhatta ja punakylkiäkin useita kymmeniä. Tilhiäkin taas parisen tuhatta muuttavaa. Päivää pidempää lisälajitonta putkea ei päässyt syntymään, kun heti vakiolla nähtiin taviokuurna. Vakion lopulla räntäsade muuttui sakeaksi lumipyryksi, ja muutto loppui. Retkeily ei kuitenkaan loppunut tähän, koska maastossakin oli paljon lintuja, ja piti lähteä katsomaan Gåun särkältä löytynyttä tunturikiurua. "Ere" löytyikin särkältä helposti, vaikka kiikarit olivat koko ajan niin huurussa ettei niiden läpi meinannut nähdä ollenkaan! Gåun niityllä oli myös useita kymmeniä niittykirvisiä, joitakin rautiaisia jne. Sade heikkeni ja lopulta loppui alkuillasta, ja olin vielä auringon laskettua kiertelemässä niemeä sepelrastaan toivossa. Etelärannasta lähtikin koskikara, joka nousi suoraan korkealle taivaalle ja lähti painamaan länteen kadoten lopulta ollessaan enää pieni piste läntisellä taivaalla. Ihmeellinen päivä kaikenkaikkiaan.

Lauantaikin oli hyvä päivä, vaikkakin melko erilainen kuin perjantai. Keli oli kohdillaan, paitsi että länsituuli oli hieman liian voimakas, yli 10 metriä sekunnissa. Yllättäen tiaisilla oli kova meno päällä heti aamusta. Talitiaisia ynnättiin reilut 3300 muuttavaa, sinitiaisia puolestaan vajaa 3300. Länsituulessa tiaiset tulivat matalalla, ja rengastuksia kertyikin päivälle lähes 400. Verkoissa oli välillä niin paljon lintuja, että osan staijareistakin piti lähteä tiaisia irrottelemaan. Päivän lisälaji oli yhä särkällä paikallisena hengaillut tunturikiuru.

Sunnuntai oli taas muuttopuolella paluu arkeen eli heikkoon loppusyksyn meininkiin. Tilhiä sentään tuhnusta huolimatta 700 muuttavaa ja naakkoja muutama sata. Tunturikiuru kuitenkin yhä paikallisena särkällä. Maanantai vastasi melko pitkälti sunnuntain kaavaa, tunturikiuru vieläkin ja muutolla muutama sata kumpaistakin tiaislajia. Vanha muuttohaukka sentään ilahdutti istumalla vähän aikaa linjataulun päällä ja saalistelemalla sitten erinäisiä muita lintuja eteläpuolella.

Tiistaina taas vähän parempaa meininkiä, etenkin rengastuspuolella. Aseman pihaan viritelty tilhiprojekti (nauha ja pihlajanmarjoja) tuotti reilut 200 tilhirengastusta. Tilhiä lomakkeella yhteensä reilut 1000 muuttavaa ja 300 paikallista. Kivempia lajeja taas muutama, joista niemen yli äännellen lentäneen taviokuurnan havaitsivat lähes kaikki, syksyn ensimmäinen pikkujoutsen jäi sen sijaan yhden iloksi. Tunturikiuru oli sen sijaan vihdoin ottanut särkältä hatkat. Ihan jees lintupäivän lajimäärä tähän aikaan vuodesta 72.

Tänään keskiviikkona oli heti aamusta lähtien todella hieno keli, lähes tyyntä ja pilvetöntä. Niinpä ei ollut yllättävää, kun päivällä nähtiin pari maakotkaa, vasta syksyn toinen ja kolmas. Muuttosummia ei ole vielä laskettu, mutta liikkeellä taas samaa tuttua tavaraa eli tilhiä, tali ja sinitiaisia sekä viherpeippoja joitakin satoja kutakin. Pihassa tilhirengastus jatkui. Aamulla tuotti ongelmia se, kun verkot olivat jäätyneet kiinni eikä niitä meinattu saada avattua. Myös maa oli aamulla kunnolla kuurassa ensimmäistä kertaa syksyn aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti